Open Toffe Tuinen Tilburg route op 15 en 16 juni

Datum: 4 juni 2024


Pak de fiets of doe je wandelschoenen aan en doe inspiratie op voor jouw gezonde tuin

Op zaterdag 15 en zondag 16 juni is het de 11e keer dat de route langs open Toffe Tuinen in Tilburg georganiseerd wordt. Inwoners en samenwerktuinen zetten de deur open en bieden zo een inspirerende tocht langs meer dan 30 tuinen.

Een Toffe Tuin is inspirerend
Een Toffe Tuin is een gezonde, klimaatadaptieve, water- en/of natuurvriendelijke tuin. Van een creatieve stadstuin tot bijzondere tuin in het buitengebied; ze zijn heel verschillend. We vinden dat deze niet strak hoeven te zijn of onder architectuur te zijn ontworpen, het gaat om het delen van ideeën en gezelligheid. De enthousiaste tuinliefhebbers delen graag hun kennis en ervaring. In sommige tuinen zijn ook plantjes te koop, in anderen iets lekkers.

Goed voorbeeld…
“Maar liefst 68% van de Tilburgse tuineigenaren kiest voor een groot gedeelte verstening, wat natuurlijk leidt tot het opslaan van warmte en bijdraagt aan het hitteprobleem in de zomer. Omdat 40% van het Tilburgs oppervlak in handen van bewoners is, kunnen we best samen bijdragen aan een gezonde en groene omgeving.
Soms kun je daar wat ideeën bij gebruiken en wat is er nou leuker dan bij andere tuinen te kijken? Zo zie ik elk jaar leuke ideeën of praktische voorbeelden die ik gebruik voor mijn eigen tuin.’‘ aldus Janneke de Vries, initiatiefnemer sinds 2017.

De 11e editie: Natuur is ook cultuur
Samen met Groei & Bloei Tilburg is gekozen voor dit thema, vanwege de verbinding tussen mensen op het gebied van tuinen en wat we erin doen. Van moestuinieren, de zon aanbidden, rusten, wel of niet snoeien, knutselen en bouwen, spelen en eten. Dat is tuincultuur.

Open dag
Naast de tuinen van inwoners nemen verschillende ‘samenwerk’ tuinen de kans om een open dag te organiseren, zoals Un Bietje Groen, Begraafplaats Vredehof, Volkstuinen Moerenburg en Bloementuin st. Franciscus.

Andere indeling in 2024
Vanwege de toenemende belangstelling en bezoekers die graag op de fiets of te voet een route willen afleggen, wordt de plattegrond dit jaar opgedeeld in 2 delen. Alles links van de ringbaan West is op zaterdag te bezoeken, op zondag 16 juni zijn de tuinen aan de oostkant van de gemeente Tilburg open.

Pak de fiets
Sommige tuinen liggen zo ver van elkaar dat er makkelijk een mooie fietsroute te maken is. Posters en bordjes geven aan waar de entree van de tuin precies is.
Bezoekers kunnen de digitale plattegrond met deelnemende tuinen bekijken en opvragen via de website toffetuinentilburg.nl.

Meer informatie en/of foto’s via Janneke de Vries: Janneke@opgroenevoet.nl

deze pagina delen via: Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
single.php